Olika slags mjukvara till datorer

Beroende på vad du ska göra med din datorn finns det olika slags mjukvara du kommer att behöva. Något du troligtvis kommer att behöva vad du än tänker att göra på datorn är så kallad programvara. En mjukvara som är designad för slutanvändaren, detta innefattar det mesta vi gör på datorn med dagligt bruk, exempelvis webbläsare, skrivprogram, databasprogram och liknande. En dator brukar komma med en del sådan mjukvara förprogrammerad men du kan även köpa mer.

En annan mjukvara som din dator kommer att komma med från början är så kallas systemmjukvaran. Det är det system din dator använder för att du ska kunna använda den som du göra, så att du ska slippa sitta och använda koder i princip. Har du en MacBook är det macOS du använder och använder du en annan PC är det troligtvis Microsoft Windows du använder, dessa är de vanligaste.

Annan mjukvra

Olika slags mjukvara till datorerDet finns flera olika sorters mjukvara och en annan viktig att nämna är malware, eller kanske känner du mer igen det som virusskydd. Virusskydd är dock inte helt korrekt eftersom malware skyddar mot mer än endast virus. Det skyddar också mot trojaner, spyware och adware som exempel. Detta är viktigt att du har på din dator för att skydda alla dina viktiga och personliga uppgifter och dokument du har på din dator.

En annan mjukvara som finns till datorer är en mjukvara som kontrollerar eller styr olika enheter, eller hårdvara som det kallas för. Det kan exempelvis vara om din dator har en CD-ROM läsare, så behöver den en mjukvara för att kontrollera och styra den. Men det kan också vara andra hårdvaruprodukter, så som robotar, mikroskåp-ägg och liknande. Det här är en mjukvara, eller ett program, som du behöver installera eller ladda ner till din dator.

Så beroende på vad du tänker göra med din dator kan du behöva olika slags mjukvara. I dag kommer datorer ofta med den mjukvaran som behövs för att kunna använda den till dagligt bruk. Vill du ladda ner ytterligare mjukvara är det oftast mycket enkelt idag och inte svårare än att installera en app på telefonen. Du kan dock behöva vara försiktigt med vad du laddar ner för mjukvara, så att den kommer från en pålitlig källa.