Bästa mjukvaran 2019

Att skriva en artikel om den bästa mjukvaran är som att be om bråk. Bästa mjukvaran 2019Men jag ska ändå göra ett försök och lista de släpp som jag tycker var de bästa under 2019. Här kommer jag titta både på programvara som är gratis och sådan som kostar pengar. Det man kan säga är dock att open source-mjukvara blir bättre och bättre och allt mer kommit att dominera såna här listor.

Du som poddar vill definitivt ladda ner Audacity. Det är en väldigt smidig app i vilken du kan redigera och klippa ljudfiler i de flesta format. Finns till Windows, Apple och Linux. Audacity har funnits på marknaden sedan 1999 i någon form. Den senaste uppdateringen släpptes i november 2019 och är den bästa hittills. En konkurrent som är lättare att lära sig och även den gratis, men inte lika fulländad är Ocenaudio.

Produktivitet och säkerhet

Antivirusprogram går det 13 på dussinet av så det gäller att välja rätt. Det jag gillat bäst i år är Avast Free Antivirus som inte bara skyddar din dator utan även din eventuella server. Utöver det har den också ett väldigt bra skydd mot phishing-attacker samt en bra lösenordshanterare. Ett annat bra alternativ är TotalAV som har fått högsta betyg i de flesta tester. Här får du dessutom med en VPN-uppkoppling för ytterligare säkerhet.

Bästa mjukvaran 2019Bland molnlagringsapparna fortsätter de två dominanterna Google Drive och Dropbox att vara bäst. De är gratis i sin ursprungsversion, men du kan om du vill och behöver betala för extra funktioner och lagringsutrymme. För dig som vill testa något nytt så är open source-mjukvaran LibreOffice något att spana in. Det är en vidareutveckling av den gamla klassikern OpenOffice. Utöver fillagring hittar du också ordbehandling, presentationsprogram, en kalkylator och kalkylprogram här.

För kreatören eller konstnären kan vi rekommendera Krita. Det är ett riktigt smart verktyg som kan hantera avancerad grafik. Utöver att vara helt open source kräver det också mindre minne och lagringsutrymme än den dyra konkurrenten Photoshop. Du som gillar Lego bör kolla in stud.io. Det är en app där du digitalt kan bygga olika Lego-konstruktioner. Appen kommer sedan berätta för dig vilka bitar du behöver och var du kan köpa dem.