Mjukvaruindustrin och organisationer

Mjukvaruindustrin kan vara en mycket lönsam industri eller bransch att befinna sig i. Ta Bill Gates som exempel, som de flesta har hört talas om. Han var en av grundarna till Microsoft och var länge en av världens rikaste män. Det finns idag många olika mjukvaruföretag på marknaden, som alla är en del av denna industri som årligen omsätter enorma summor pengar. Det tycks dessutom bara öka år efter år.

Mjukvaruindustrin och organisationerEn annan jätte inom denna industri är Google. Företaget grundades 1998 av två killar vid namn Sergey Brin och Larry Page. Idag kan det många gånger kännas som att Google äger hela internet och det är svårt att använda sig av internet utan att på något sätt komma i kontakt med Google. Det är den största sökmotorn idag samt att de även äger andra stora sajter, så som Youtube.

Flera jättar i mjukvaruindustrin

Mjukvaruindustrin och organisationerEn annan jätte är Spotify, som har blivit standardapplikationen för att lyssna på musik idag. Spotify kommer från Sverige och grundades 2006 av svenskarna Daniel Ek och Martin Lorentzon i samarbete med flera av de största skivbolagen. Till en början var Spotify endast tillgängligt i Sverige, men idag används det över hela världen. Spotify har en omsättning på 5 259 miljarder euro och har idag över 4 000 personer anställda.

Ytterligare att stort mjukvaruföretag som bidrar med enorma summor i denna industri är Okta. De skapades i Silicon Valley, precis som många andra mjukvaruföretag. Silicon Valley ligger i Kalifornien och är ett centrum för dator- och elektronikföretag, eller ett Mekka för dessa kanske är en bättre benämning. Okta är en mjukvara som hjälper företag att att behålla identiteter och personliga uppgifter säkra i molnet, något som har blivit väldigt viktigt idag.

Marknaden för mjukvaruföretag är stor och i industrin cirkulerar enorma summor pengar. Det dyker upp nya mjukvaruföretag varje år och det finns plats för många. Men konkurrensen är trots det stor och utveckling sker väldigt fort. Ett mjukvaruföretag som inte kan hänga med i utvecklingen kommer snabbt att bli omsprunget av ett liknande företag och däremot bli ett minne blott i industrin. Mycket pengar finns det dock att tjäna för den som är riktigt duktigt och lyckas.